Po 25 letech podnikání v obchodě a politické „kariéře“ v obci Zdiby jsem se rozhodl, že si udělám radost a uvařím si pivo. Chutnalo mě, chutnalo přátelům i známým a najednou to množství, které jsem vyráběl přestalo stačit. Proto jsem se rozhodl, že bych mohl dělat radost i dalším lidem. Jak jinak než pivem!
Při návštěvě areálu Atria a pohledu na budovu bývalé kotelny s komínem se ve mě probudila myšlenka pro vybudování nového pivovaru. Spojil jsem se s kamarádem Michalem a majitelem areálu Rustamem, kterým se nápad přestavby na pivovar zalíbil tolik, že jsme společně založili společnost Zdibský pivovar, s. r. o.
Udělal jsem si školu na sládka a přihlásil se na praxi do pivovaru Cobolis v Praze. Zde jsem získal nejen zkušenosti ve výrobě piva, ale také garanta pro naši značku Zdivar Tomáše.
Již od dětství mě bavilo pomáhat v kuchyni. Obzvlášť když jsem viděl radostné tváře spokojených strávníků.
Ale s příchozí érou počítačů do domácností a hlavně her, jsem se nešikovně rozhodl studovat obor počítačové systémy, který mě nenaplňoval. Naštěstí jsem již v druhém ročníku školy, našel brigádu v restauraci a mohl se vzdělávat v něčem, co mě baví. Díky práci v pohostinství mi byla v roce 2014 nabídnuta práce v Zámeckém pivovaru Frýdlant – ALBRECHT. Tady se mě ujal, dnes emeritní sládek Jiří Strnad, který mě začal vše učit. Společně s Pavlem Paloušem (Sládek roku 2018), který měl skvěle načtenou teorii, jak vařit zahraniční pivní styly a nebál se experimentovat…
Od mytí podlah jsem se naučil vařit pivo, řešit, či opravit technologické a administrativní komplikace. Dodělal si rekvalifikační kurz pivovarnictví a sladovnictví, který je ekvivalentem střední školy. Dnes spolupracuji s několika pivovary, ale nejčastěji mě najdete v pivovaru Ládví – COBOLIS, kde pomáhám ve výrobě, nebo školím praxi rekvalifikačních kurzů pivovarnictví a sladovnictví. Ale určitě se potkáme i ve Zdibském pivovaru, kde společně s Jirkou Žáčkem musíme rozjet a vyladit technologii pivovaru, abyste mohli říct, že ve Zdibech vaří skvělé pivo.